Ήττα ΠΑΣΟΚ και συντριβή ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της ΠΕΔΑ. Θρίαμβος της ΝΔ

Με το εντυπωσιακό ποσοστό του 57% , ο αυτοδιοικητικές δυνάμεις της ΝΔ στην Αττική , επικράτησαν και απέσπασαν –για δεύτερη συνεχόμενη φορά- την απόλυτη πλειοψηφία στην Περιφερειακή ‘Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).
Στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων της , η παράταξη ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ , της οποίας ηγείτο ο τωρινός δήμαρχος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Γαλατσίου , κ. Μαρκόπουλος , έλαβε 176 ψήφους από τους συνολικά 301 που καταμετρήθηκαν .Και στο νέο ΔΣ θα έχει 16 έδρες. Αυξημένες κατά 2 από ότι είχε μέχρι τώρα.
Αντίθετα τη συντριβή γνώρισαν οι δυνάμεις , οι προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ και κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η παράταξη ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ , έλαβε το 25%, 77 ψήφους και καταλαμβάνει 5 έδρες στο νέο ΔΣ.
Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ , του ΣΥΡΙΖΑ το 7%,21 ψήφους και μόλις 1 έδρα.
Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ , αυτή τη φορά βρίσκονταν σε πολύ πιο «πλεονεκτική» θέση . Δεδομένου ότι εκτός του ότι είναι στελέχη του , οι δήμαρχοι στους 3 από τους 4 μεγαλύτερους δήμους της Αττικής ( Αθηνών, Πειραιώς , Καλλιθέας), στον πολιτικό του χώρο είναι μέλη ή πρόσκεινται και τουλάχιστον άλλοι 10 ενώ αρκετές είναι και οι « πράσινες» παρατάξεις μείζονος μειοψηφίας.
Χαρακτηριστικό , είναι ότι ΔΕΝ κατόρθωσε να εξασφαλίσει και 3η υποψηφιότητα δημάρχου για το νέο ΔΣ της ΠΕΔΑ,αιτία να χάσει μια έδρα:
Πολύ πιθανόν λόγω της πολιτικά αδύναμης υποψηφιότητας του δημάρχου Μοσχάτου , κ. Ευθυμίου , ως επικεφαλής της παράταξης .
Σίγουρα , λόγω των διαρροών που είχε προς τη «γαλάζια» παράταξη, από φερόμενους ως δικούς της εκλέκτορες ( δημάρχους , δημοτικούς συμβούλους).
Και κυρίως στο «παιχνίδι ισορροπιών» με την κυβέρνηση και τη ΝΔ που έπαιξαν υπογείως ΠΑΣΟΚογενείς δήμαρχοι , αποστέλλοντας ως εκλέκτορες από την παράταξη τους και «γαλάζιους» δημοτικούς συμβούλους τους.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο , που συνετέλεσε στο ποσοστό που έλαβε ,είναι η απουσία ενός πολιτικού κέντρου για την Αυτοδιοίκηση στον κεντρικό κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, στη Χαρ. Τρικούπη, όπως ήταν στο παρελθόν η ΕΑΤΟΠ.
Στο νέο ΔΣ της ΠΕΔΑ , θα έχει ως εκπροσώπους εκτός από τον κ. Ευθυμίου, τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Βύρωνα , κ. Σωτηρόπουλο και τους δημοτικούς συμβούλους, κυρία Ανδρούτσου ( πρώην δήμαρχο Αγ. Δημητρίου , που φαίνεται ότι μετά την περιπλάνηση της στο ΣΥΡΙΖΑ , επανακάμπτει) και τους αντιδημάρχους Αθηνών , κυρία Μπέη και Πειραιώς , κ. Καρύδη.
Στο ΣΥΡΙΖΑ, εξαρχής με την υποψηφιότητα του επικεφαλής της παράταξης του, στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά , κ. Γαβρίλη ως επικεφαλής του σχήματος ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και όχι κάποιου από τους προσκείμενους δημάρχους ( πχ Ζωγράφου, Κερατσινίου , Ν. Σμύρνης), ήταν σαν να ρίχνει « λευκή πετσέτα» . Και αυτό διότι απεμπολούσε πριν το άνοιγμα της κάλπης ,έδρα απο εκείνες που καταλαμβάνουν στο ΔΣ της ΠΕΔΑ μόνο δήμαρχοι.
Αντίθετα , με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, δυναμική είναι η επανάκαμψη του ΚΚΕ , με το σχήμα της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και επικεφαλής το δήμαρχο Καισαριανής , κ. Σταμέλο.
Με 29 ψήφους (95) και 3 έδρες στο νέο ΔΣ , αναδείχθηκε 3η δύναμη,
Στις εκλογές κατήλθαν άλλες δυο παρατάξαεις που όμως δεν εξέλεξαν κανέναν . Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ με τον κ. Σακούτη που έλαβε 5 ψήφους και η ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, με τον κ. Παπαδάκη που έλαβε 1 ψήφο.

ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ